Apandisit hakkında bilinmesi gerekenler

Apandisit yarattığı ağrı nedeniyle korkulan ve pek çok kişinin yerini sık sık karıştığı önemli bir organ olmakla birlikte ameliyatla alınmasıyla insan sağlığında herhangi bir sorun yaratmamaktadır. Peki, apandisit ağrıları nerededir? Vücudumuzda sağ kasığımızın biraz üzerinde bulunan apandisit ağrıları genellikle gaz sancıları ve bayanlardaki pms, regl dönemi ağrılarıyla sıklıkla karıştırılmaktadır.Apandisit  belirtileri nelerdir, Apandisit tedavisi nasıl olur, Apandisit ameliyatı nasıl yapılır

Apandisit ağrıları nasıl ayırt edilir?

Bu ağrıları ayırt edebileceğimiz birkaç özellik bulunmaktadır. Apandisit ağrıları birkaç gün boyunca sürebilmektedir. Bu ayrının en belirgin özelliği ise apandisit ağrılarıyla birlikte kabızlık yaşanmasıdır. Apandiste bir sorun olması durumunda büyük tuvalete çıkmanızı engellemektedir.

Başka bir ayırt edici özelliği ise apandisit ağrılarında sağ kasık ağrımakta ve bu ağrı göbek çevresi ya da sağ baldıra da yayılmaktadır. Ağrının çok fazla artması durumunda hastanede olunması doğru bir hareket olacaktır. Çünkü apandistin patlaması sonucunda bütün bedeni zehirlenmekte ve hızlı bir ölüm yaşanmaktadır. Bu nedenle sağ kasık ağrılarının hafife alınmaması gerekmektedir. Elbette ki tüm sağ kasık ağrılarında apandis sorunlarının olduğu anlamı çıkarılamaz ancak bahsedilen ayırt edici ağrı özellikleri dikkate alınmalıdır.

Apandisit nedir?

Apandisit, ince bağırsak ve kalın bağırsağın birleşim yerinin altında kalan 7 cm uzunluğunda bağırsak parçası olan kör bağırsağın apandis adındaki 7-12 cm lik içi boş çıkıntısının iltihaplanmasına verilen isimdir. Apandisit, bir bakteri iltihabını tanımlamaktadır. Özellikle 10-30 yaşları arasında sıklıkla görülmektedir. Göbek çevresinde ağrı hissedilmekte, daha sonra hafif ateşle birlikte bu ağrılar karnın sağ alt bölümüne inmektedir. Ayrıca sindirim güçlükleri, ishal ya da kabız görülmektedir. Hastaların sık sık kusması doğal bir durumdur. Ağız ve dildeki kuruluğa bağlı olarak hastalar iştahsızdır.

Hastalık sonrası ve tedavi

Bütün karın bölgesinde özellikle karnın sağ alt bölgesinde duyarlılık vardır. Hafif ateş süreklilik gösterir. Pelvis kemiğinin fazlaca duyarlı olması önemli bir bulgu olarak değerlendirilmektedir. Apandis patladığında tüm bu belirtiler şiddetlenmektedir. Karın ön duvarında sertleşme, ateş yükselme ve hastalarda şok hali meydana gelmektedir.

Apandisit tedavisi için ameliyat yapılmaktadır. Ameliyat imkanı olmadığında ise hastaya yatak tedavisi, sıvı gıda rejimi ve antibiyotikler uygulanmaktadır. Karın zarı iltihabı olasılığı varsa hemen ameliyat gerekmektedir. Fakat apse oluşuyorsa bu apsenin boşaltılabilmesi için yerelleşmesini beklemek gerekir.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*