Borderline kişilik bozukluğunun arkasındaki koşullar tam olarak anlaşılmamış olsa da, bu bozukluğun gelişmesine birkaç faktör katkıda bulunur. Örneğin, genetik temellerin hastalığın gelişiminde rol oynadığı düşünülmektedir. Çünkü birinci derece akrabalarda borderline kişilik bozukluğu gelişme riski artmıştır. Hastalığın gelişimini daha iyi anlamak için yapılan araştırmalar, sağlıklı bir kişinin beyinleri ile sınırda hastalığı olan birinin beyinleri arasında bazı yapısal ve işlevsel farklılıklar bulmuştur. Bununla birlikte, bu farklılıklar ile hastalık arasındaki bağlantı henüz tam olarak kurulmamıştır. Sosyal, kültürel ve sosyal faktörler de hastalığın gelişiminde etkili olabilir. Çocuklukta ihmal, istismar ve terk edilme yaşamış BPD’li kişilerin sayısı oldukça fazladır. Bu erken yaralanmalar, hastalığın gelişiminde de rol oynayabilir. Psikiyatrik hastalıklar, birçok farklı faktörün birleşiminden kaynaklanır. Bu nedenle, her travmatik kişide veya aile üyesinde BPD’si olan herhangi birinin hasta olduğunu iddia etmek yanılgı olur.
Borderline kişilik bozukluğu hangi sorunlara neden olur?
BPD’li kişiler, hastalık nedeniyle günlük yaşamlarında ciddi sorunlarla karşılaşabilirler. Hastalığı tanınmayan, teşhis edilmeyen ve uygun şekilde tedavi edilmeyen hastaların hayatı; Borderline bozukluğundan olumsuz etkilenir. Yaşamlarında sınırda kişilik bozukluğu olan hastalar;
Okulu bırakarak eğitime devam edememe
Sık sık iş değiştiriyorum, işimi kaybediyorum
İkili ilişkilerde çatışma, evliliği kurtaramama, boşanma
İlişkilerde sert olun
Riskli davranışlarda bulunmak ve buna bağlı yasal sorunlar, hapse girmek
Kendine zarar verme ve ilgili hastaneye yatış
İstenmeyen gebelikler, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, madde bağımlılığı, trafik kazaları ve dürtüsel davranış nedeniyle kavgaya karışmak gibi sonuçlarla uğraşmak.
İntihara teşebbüs, hayatının sona ermesi gibi olaylarla karşılaşabilir.
Sınır bozukluğu; Bu durum hastanın sağlık durumundan sosyal hayatına, ekonomik koşullarından sabıka kaydına kadar pek çok farklı alanda istenmeyen etkilere neden olmaktadır. Bir kişinin hayatına daha sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi ve hastalığın komplikasyonlarından korunabilmesi için tedavi görmesi çok önemlidir. Ruhsal hastalık genellikle bir hasta için ciddi fiziksel sorunlara neden olmadığından hem hastalar hem de yakınları tarafından görmezden gelinebilir. Bununla birlikte, akıl hastalığının ölümle sonuçlanan ciddi sonuçları da olabilir. Bu nedenle hastalık belirtileri gösteren kişilerin ya kendilerinin doktora görünmesi ya da bir an önce yakınlarının kontrolüne almaları gerekmektedir. Borderline bozukluğun erken tanınması, hastanın hayatını ciddi şekilde etkilemeden bozukluğu düzeltmek için gereklidir.
Borderline kişilik bozukluğu olan hastalarda diğer birçok akıl hastalığının görülme sıklığı artmıştır. Bu hastalıklar:
Depresyon
Kaygı
Alkol / uyuşturucu bağımlılığı
Bipolar bozukluk
Travma sonrası sendrom
Yeme bozuklukları
Bu, dikkat eksikliği / hiperaktivite bozukluğu olarak düşünülebilir.
Leave a Reply