![astım çocuklarda astım sorunu, astım sorununun nedenleri, çocuk astım hastalığı](http://www.askikikisiliktir.com/wp-content/uploads/2021/04/astım-678x381.jpg)
Astım nedir?
Astım, solunum yollarının çeşitli uyaranlara normalin üzerinde yanıt vermesinden kaynaklanan kronik, tekrarlayan nefes darlığı ataklarıyla karakterize bir solunum yolu hastalığıdır.
Çocuklarda astım nedeni
İlk 2 yılda bebeklerde astımın en yaygın nedeni tekrarlayan viral enfeksiyonlar ve sigara dumanına% 80 ve% 20 – alerji maruziyetidir. Bu% 20 grubunda, testleri egzama, gıda alerjisi veya alerjik rinit veya alerji gibi bir komorbid alerjik durumu ortaya koymaktadır. Bu gruptaki hastaların gelecekte alerjik olmayan hastalara göre (% 50-70) yetişkinlerde astım geliştirme olasılığı daha yüksektir. Yaşamın ilk iki yılından sonra astım tanısı alanların% 90’ına alerji neden olur. Çocuklarda alerjik astım en sık 4-5 yaşlarında başlar. Alerji, genetik yatkınlığın bir sonucu olarak belirli proteinlere beklenmedik bir reaksiyon olarak tanımlanabilir. Bağışıklık sistemi, yabancı bir proteinle ilk karşılaştığında antikor oluşturur. İkinci ve sonraki karşılaşmalarda, alerjen protein ve antikorun birleşik yapısını tanıyan bazı kimyasallar bağışıklık hücreleri tarafından salınır. Bu maddeler alerjik organ hastalıkları semptomlarına neden olur. Çocuklarda astım gelişimi için en önemli risk faktörü, ebeveynlerde ve kardeşlerde astım öyküsüdür. Astım / alerji öyküsü olan çocuklar için, bir ebeveynin astım geliştirme riski% 30’dur ve her iki rahatsızlığı olan çocukların riski% 50-60’tır. Bebeklik döneminde egzama, burun veya gözlerde alerjik semptomlar, besin alerjisi veya kurdeşen olanlarda alerjik astım gelişme riski, olmayanlara göre daha yüksektir. Çocuklarda astım teşhisi, tipik hırıltılı solunum ve nefes darlığı atakları sırasında öykü ve fizik muayeneye dayanır. Alerji testleri ve solunum fonksiyon testleri faydalıdır. Alerji cilt testleri, hangi maddenin astıma neden olabilecek alerjik olduğunu belirlemek için kullanılır. Ön kol veya sırta uygulanan deri testi, deri döküntüsü ve kabarcıklarının ciddiyetine göre değerlendirilir ve hastanın neye alerjisi olduğunu belirler. 3 yaşın altındaki çocuklarda yaygın alerjik egzaması olan hastalar, alerji ilaçları kullananlar, alerjenler kan testleri ile tespit edilebilmekte ve alerji cilt testleri yapılamamaktadır. Astımda akciğer fonksiyonunun ölçümü 5 yaşın üzerindeki çocuklarda kullanılabilir. Spirometre adı verilen bir cihaz ile nefes alıp verme ve ekshalasyon sağlıklı kişilerle karşılaştırılır ve bronkodilatör ilaçlar alındıktan sonra bu ölçümler iyileştirilir.
Astım krizi belirtileri
Astım krizi geçiren çocuklar sık nefes alırlar, son kullanma süresi son kullanma süresinden daha uzundur ve nefes verirken tipik bir uğultu sesi duyulabilir. Nöbetler genellikle gece ve sabah başlar. Şiddetli bir atak sırasında, kaburgalar arasında nefes alma, içe doğru özlem ve açlık vardır. Uykudan sonra veya sabah yaklaşık 30 dakika süren ve bronkodilatör ilaçlara olumlu yanıt veren bir öksürük, aksi ispatlanana kadar astım olarak kabul edilmelidir. Astım çocuklarda yetişkinlerden daha yaygındır. Günlük aktivitelerden uzak durmalarına ve okula gitmemelerine neden olan astım; Hem çocuğun hem de tüm ailenin sosyal hayatını etkileyen bir durumdur. Çocukluk çağı astım tedavisinin amacı, alevlenmeleri önlemek, hastaneye yatışları ve hastaneye yatışları önlemek ve uzun vadede hastalığın doğal seyrini iyileşmeye doğru değiştirmektir. Alerjisi olan çocukları alerjik olduklarından, iç ve dış hava kirliliğinden ve aşırı kilo alımından korumak önemlidir. Nöbetlerin önlenmesi sadece çocuğun sağlıklı bir büyüme ve gelişme ritminin sürdürülmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda çocuğu ve aileyi kronik hastalıkların psikolojisinden korur. Yeterli çevresel önlemi olmayan hastalarda, solunum yolundan akciğerlere giren bronşları tedavi etmek için aerosol preparatları kullanılır. Bunlar kortizon bazlı bronkodilatörler ve çok düşük sistemik etkiye sahip spreylerdir. Alerjilerden kalıcı bronşiyal hasarı önlemenin tek yolu olarak sunulan bu ilaçlar ile astım semptomları en aza indirilir. Saldırılar önlenebildiği sürece çocuk doğal sosyal ortama katılmalı, okula devam etmeli, spor yapmalı ve arkadaş olmalıdır. Koruyucular gözetim altında verilmeli ve çocuğun takdirine bırakılmamalıdır.
Leave a Reply