Diş teli tedavisi fiyatı ne kadardır ?

Diş teli tedavisi fiyatı ne kadardır ve ücretler nasıl belirlenir?
Diş teli taktırıp dişlerini düzelttirmek, düzgün dişlere ve güzel bir gülüşe sahip olmak isteyen çoğu hasta için tedavi yöntemini seçmede en önemli kriterlerden bir tanesi de tedavi ücretidir.

Ortodonti (diş teli) tedavisi nerelerde yapılmaktadır?
Ortodontik tedaviler; bazı Devlet hastaneleri, Sağlık Bakanlığı’na bağlı ağız ve diş sağlığı merkezleri ve Üniversite hastanelerinde de yapılabilmekle birlikte yoğun olarak ağız ve diş sağlığı hizmeti sunan özel muayenehane, poliklinik, merkez ve hastanelerde yapılmaktadır. Tedavi ücretleri üniversite ve devlet hastanelerinde SGK tarafından karşılanmakta olup kuruma göre değişmekle birlikte, tedavide kullanılacak malzemelerin hasta tarafından temin edilmesi istenebilir.

Özel olarak ağız ve diş sağlığı hizmeti sunan kuruluşlarda ise çok çeşitli fiyatlar uygulanmaktadır ve tek bir fiyat tarifesi bulunmamaktadır. 1986 yılında kurulan Türk Diş hekimleri Birliği, her yıl Diş Hekimliği Odalarından gelen görüş ve öneriler doğrultusunda merkez yönetim kurulunda kabul edilerek Sağlık Bakanlığı’na gönderilen ‘’Ağız diş sağlığı muayene ve ücret tarifesi ni’’ yayınlar. Bu tarife, ağız ve diş sağlığı muayene ve tedavi ücretleri için bir rehber niteliğinde olup, burada yer alan fiyatların altında tedavi yapılamayacağını belirlemektedir. Çalışanlarına özel sigorta yapan bir çok özel kurum da bu tarifeyi esas almaktadır. İnternette, açık olarak erişilebilen bu tarifeye bakıldığında, ücretler teşhiste ve tedavide her kalem için veya tedavi uygulanacak her bir diş için tek tek verilmiş olup alt ve üst tüm dişlere diş teli takılarak bir tedavi uygulanacak olursa; tüm tedavi boyunca kullanılacak malzemeler ve anomali(ağız, diş ve çene yapısında normalden sapma) ücreti tek tek toplanarak hesaplanabilir. Yine unutulmamalıdır ki, özel bir ağız ve diş sağlığı kuruluşu verdiği hizmet çerçevesinde bu fiyatların üzerinde bir fiyat uygulayabilir.

Diş teli tedavilerinde, özel kuruluş çalışanlarına avantajlar var mıdır?
Bazı özel kurum ve kuruluşlar, çalışanlarına özel sigorta imkanı sunmaktadır. Bu özel sigortaların kapsamları çok farklı olmakla birlikte, sigorta kapsamında ve limitinde olan tutar, karşılanmaktadır. Yine bazı özel kuruluşların anlaşmalı olduğu ve belli oranlarda indirim aldığı, ağız ve diş sağlığı hizmeti sunan özel kuruluşlar mevcuttur. Bu konuda çalıştığınız kurumdan bilgi alabilirsiniz.

Özel kuruluşlarda diş teli tedavisi fiyatı nasıl belirlenir?
Ortodontik tedavi fiyatları kişinin ağız, diş ve çene yapısına, kullanılacak tekniğe ve tedavi yönteminde seçilen farklı malzemeye göre değişmektedir. Özel kuruluşun fiyat politikasına göre de değişmekle birlikte genel olarak 1000tl ile 15.000tl arasında fiyatlar olduğu söylenebilir. Belirlenen fiyatlar için çok çeşitli ödeme yöntemleri mevcuttur. Kişiye özel taksitlendirme, peşin ödeme indirimleri, birden fazla aile bireyi tedavi olacağı zaman özel indirimler gibi uygulamalar yapılabilmektedir.

Özel kuruluşlarda SGK geçer mi?
SGK özel ağız ve diş sağlığı hizmeti sunan kuruluşlardaki tedavi ücretlerinin tamamını karşılamamaktadır. Yalnızca 18 yaş ve altındakiler için, belli prosedürlerden sonra, tedavi maliyetinin bir kısmını karşılamaktadır. Gerek bu prosedürlerin ve ödemelerin vakit alabilmesi, gerekse her bölgede sevk verebilecek kurum bulunamaması nedeniyle bazı özel kuruluşlar ortodontik tedavi için SGK sevkini kabul etmemektedirler.

Diş teli ile tedavi yöntemine göre fiyat nasıl belirlenir?
Hareketli apareyler, damaklıklar ve dişliklerle tedavi: Tek başına, ileri derecede ortodontik bozukluklarda kullanılmamakla birlikte, genelde erken yaşlarda tedavi amacıyla, çene veya diş kavsinin genişletilmesi, bir ya da birkaç dişin düzeltilmesi amacıyla da kullanılan bu sınıfta yer alan tedavi araçları genelde en düşük maliyetli tedaviyi verebilirler.

Sabit diş telleri: Ortodontik bozukluklarda sıklıkla kullanılan sabit diş telleri, ortodontik tedavi gören kişilerin önemli bir bölümünde kullanılmaktadır. Sabit diş tellerinin dişlere uygulama bölgesine göre; dişlerin dış yüzeyinden ve dişlerin iç yüzeyinden uygulanan çeşitleri bulunmaktadır. Dişlerin dış yüzeyinden uygulanan tekniğin maliyeti, iç yüzeyden uygulanan tekniğe göre daha düşük olabilir.

Yapıldığı malzemeye göre diş telleri: Metal, porselen, kompozit ya da safir olabilir. Metal diş telleri, yıllardır kullanılan klasik diş telleri olmakla birlikte diğerleri, dişle benzer renkte olan ve dışarıdan daha az fark edilen grup olan estetik diş telleri sınıfına girmektedir. Genelde klasik olan metal diş tellerinin maliyeti, estetik diş tellerinin maliyetine göre daha düşük olabilir.

Şeffaf dişlik lerle tedavi:Son yıllarda yaygınlaşan ve takıp çıkartılabilen şeffaf dişlik lerle tedavi fiyatı da diş dizisindeki bozukluğun derecesine göre değişmektedir. Bu tedavi yönteminin uygulanması amacıyla, şeffaf dişlikleri yurt içi ve yurt dışında olmak üzere farklı firmalar üretmektedir. Sabit diş telleri ile kıyaslandığında bir miktar daha maliyetli oldukları söylenebilir.

Çeşitli tedavi teknikleri: Ortodontik tedavilerde özellikle tedavi süresi gibi konularda avantajlar sunabilen farklı tekniklerin maliyetleri, klasik tekniklere göre daha yüksek olabilir.

Çene cerrahisi (ortognatik cerrahi): Alt ve/veya üst çene bozukluklarında uygulanan çene ameliyatları öncesi veya sonrasında çoğunlukla ortodontik tedavi de gerekebilmektedir. Çene ameliyatı veya ortognatik cerrahi tedavi uygulanan durumlarda ortodontik tedavinin (diş telleri ile tedavi) maliyeti bir miktar daha fazla olabilir.

Ortodontik tedavi için verilen fiyat neleri kapsar?
Ortodontik tedavi uygulanmadan önce, tüm çürüklerin, diş ve diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi ve varsa tedavi amacıyla diş çekimlerinin yapılması gerekmektedir. Genelde ortodontik tedavi için verilen fiyata bu tür tedaviler dahil değildir ve çoğu zaman bunlar için ayrı fiyat verilmektedir.

Ortodontik tedavilerde genelde paket olarak verilen fiyat, tedavinin başlangıcından sonuna kadar olan süreç ve tamamlandıktan sonraki kontroller, dişlerin bozulmaması amacıyla yapılan uygulamalar dahil, ortodontik tedaviyle ilgili her türlü işlemi kapsamaktadır. Bazı klinikler, tedavi sırasında veya sonrasında hasta tarafından kırılan veya kaybedilen apareylerin fiyatını ayrıca almaktadırlar. Bu konuda tedavi başlangıcında detaylı bilgi edinilmesi, tavsiye edilmektedir.

Ortodontik tedavi sırasında doktor tarafından hastaya yapılması söylenen gerekli bakım, fırçalama, temizlik yapılmadığında ve yetersiz hijyen sonucunda oluşan diş ve diş eti problemleri nedeniyle gereken tedaviler, başta verilen tedavi ücretine dahil olmamaktadır.

Ortodontik tedavilerde kullanılan diş telleri ve diğer teknikler için en uygun fiyat, ancak bir ortodonti uzmanının detaylı bir muayenesi ve gerekli analiz ve ölçümlerin yapılmasının ardından alınabilir.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*