İşverenlerin özellikle ağır makinelerin bulunduğu işletmelerde çalışan sağlığını koruması gerekir. Çalışanların eğitimli olması, gerekli teknik bilgiye sahip olduklarını ve sorunlara doğru müdahale edebileceklerini göstermez. İşyerlerinde bulunan makineler işçi sağlığı açısından büyük tehlike oluşturur. İşleyen parçalarda oluşan deformasyonlar, montaj hataları ölümcül sonuçlara sebebiyet verebilir. Bu yüzden sıklaştırılan denetimlerle, iş sağlığı ve güvenliği konusu insan sağlığı açısından önemli bir konu olmuştur. Fabrikalarda basınçlı tanklar sıklıkla kullanılır. Bu tanklar yüksek basınç altında çalışır ve patlama riski oluştururlar. Genleşme tankı periyodik kontrolü de yaptırılması gereken kontroller arasındadır.
Genleşme tankı içerisinde esnek kauçuk bir membran bulunur. Tankın içinde su, membran ve tankın dışı arasında basınçlı gaz vardır. Bu gazlar azot veya nemi alınmış hava olabilir. Bu gazların patlama riskine karşı, tanklar basınca dayanıklı ve sızdırmaz olarak üretilirler. Sıcak su ile çalışan sistemlerde, su 10 dereceden 90 dereceye ısıtıldığında hacmi %4 artar. Bu genleşmede oluşan hacim fazlalığını almak için genleşme tankları kullanılır. Genleşme depoları ayrıca basıncın yükselmemesini sağlayarak bir güvenlik elemanı işlevi de görür. Genleşme tanklarının üzerinde; emniyet ventili, manometre, termometre, seviye göstergesi, alarm sistemi bulunmalıdır. Bu kontrolleri genleşme tankı periyodik kontrolü adı altında iş sağlığı ve güvenliği firmaları sağlamaktadır. Kontroller yapılmadığı takdirde birçok tehlike çalışanları beklemektedir. En başta basınçlı bir kap olduğu için, hava tankı patlama riskiyle karşı karşıyadır. Patlama sonucu, tankın yapıldığı malzeme olan çelik etrafa fırlayarak yıkıcı hasarlar verir. Montajı doğru yere yapılmamış, tam olarak izole edilmemiş genleşme tankları gürültü ve titreşim konusunda işçi sağlığını tehdit eder. Kaza nedenleri incelenirse, öncelikle tasarım hataları görülür. Üretim sırasında yapılan hatalar kazalara sebebiyet verir. Tankın üzerine yerleştirilmiş olan emniyet, kontrol ve gösterge cihazları doğru çalışmalıdır. Korozyon oluşumuna karşı önlemler alınmalıdır.
Sıklaşan denetimler sonrası işyerinin iş sağlığı ve güvenliği açısından geçerli sayılması için genleşme tankı periyodik kontrolü yaptırmamız gereken kontroller arasındadır. Üretim sonrasında, büyük değişimler ve tadilatlar sonrasında kontrollerinin yapılması gerekir. Ayrıca her yıl bir defa periyodik kontrolleri yapılmalıdır.
Leave a Reply