Hiperaktivite sorunun temeline bakınca, bireyin gereğinden fazla aktif olması ile ortaya çıkan ataklık ve huzursuzluk olup bunun sonucu olarak, başlangıcı ise genellikle 3 yaş ve ya 4 yaştır. Genelde merak edilen hiperaktive tedavisi kaç yaşında başlar buna cevap verilmesi için olgunlaşması gereken süreç vardır.
Tam tanının konması için çocuğun, dikkat süresi ve dinleme becerisinin gelişmesinin tam oturma aşaması oturduğu dönme ilkokula gidene dek konmaz. Ülkemizde hiperaktive tedavisi kaç yaşında başlar bu konu hakkında yapılan araştırmalarda okul dönemi, ergenler, yetişkinler de sık yapılmış olmasına rağmen ağırlık okul öncesinde araştırmaların az olması nedeniyle konuya ilişkin veriler istenildiği gibi değildir. Hiperaktive tedavisinde yaş denildiğinde, belirtileri ile belki bebeklikle belki ana okul döneminde tanışılma bile olabilir. Bu sorunun çocuğun anne karnındaki anından yaşamı boyunca etkisini yitirmeyeceğini düşünürsek yaş sınırı koymak zor gibi. Mesela bir bebek uyku konusunda yemek konusunda aşırı sorunlar yaşayabilir o durumlarda akla ilk gelen ”bebektir, hayata alışmaya çalışıyor tabi ki huysuzluk yapacak” Oysa belki de yavru o sıkıntılarla göğüs germek için çıldırasıya ağlıyordur. Hiperaktive tedavisi kaç yaşında konur alanında uzman kişilerden öğrenilmelidir.
Aşırı Hareketlilik Ve Dikkat Devamlılığı Sorunları Nelerdir?
Aşırı hareketlilik ve dikkat devamlılığı zorluğun da öğrenmeyi de etkileyen, büyükleriyle yaşıtları ile ev ortamında, sınıfta önemli olup farklı sorunlarına temel oluşturabilir. Çocuğun en çok aktif olduğu dönem 3ve 5 yaşlarında çocuklar enerji yoğunluğu nedeniyle hareketlidir ve dikkatini bir noktaya uzun süre veremez. Buna dikkat edilmeli ve çözüm aranmalıdır. Bu hareketlilik çocuğun bulduğu ortamda sorun olarak ön plana çıkıyorsa yakınmalar fazla ise bu sorunlu döneminde uzman yardımına başlanması daha doğru bir zamanlama olacaktır. Bu sorun fazla değil de sıradan bir sorunsa iyi bir gözlem ile ortaya çıkacaktır bu büyüme ile bu sorunun da hızlı bir şekilde ortadan kalktığı tespit edilmiştir. Çocuğunuzun gelişim evresini takip etmelisiniz. Böyle bir durumda mutlaka uzmana danışmalısınız.
Leave a Reply