Aniden ve istemsiz olarak idrarın, idrar yolundan dışarıya doğru akmasına idrar kaçırma denir. Bu olay kişinin günlük yaşamını engeller ve kişinin sürekli stresli olmasına sebep olur.
İdrar kaçırmanın çeşitleri;
İdrar kaçırma çeşitleri 3 grupta incelenmektedir. Bunlar, stres inkontinans (idrar kaçırma); kişinin kas ve sinir güçsüzlüğüne bağlı idrar kaçırmadır. Acil idrar yapma gereksinimi, kişinin idrar kesesinin kontrol edilememesine bağlı olarak otomatik kasılması ile idrar kaçırma, karışık tip ise her iki durumun olması ile idrar kaçırmadır.
İdrar kaçırmanın nedenleri;
En önemli neden yaşın ilerlemesidir. Fazla kiloya sahip olmak (obezite), kalıtımsal sebepler, idrar enfeksiyonlarının olması, idrar taşlarının olması, kişinin kabız olması, şua tedavisi, zor doğumlar, sinirsel hastalıklar gibi nedenler idrar kaçırmaya neden olur.
İdrar kaçırmada teşhis;
Muayene, günlük idrar takip çizelgesi, ped testi ve çok gerekli olursa ürodinami gibi testler sayesinde teşhis konulabilir. Tedavi yönteminde ise düzenli egzersiz, ilaç ile tedavi ve çeşitli ameliyat yöntemleri ile tedavi yapılabilir.
İdrar Kaçırmada Tedavi;
Cerrahi olmayan tedavi yöntemi; bu tedavi yöntemindeki amaç kişinin istemsiz olarak idrar kaçırmasına neden olan faktörlerin iyileştirilmesidir. Örneğin; kabızlık, şişmanlık, aşırı sigara kullanımı, aşırı derece de sıvı alımının önlenmesi gibi durumların düzeltilmesidir. Kegel Egzersizleri özellikle doğum sonrasında görülen idrar kaçırmayı engellemek için yapılır. Bu işlemde hangi kaslar ne zaman kasılmalı, ne zaman gevşetilmeli? durumuna dikkat edilmelidir. İlaç ile tedavi yönteminde ise idrar kaçırma tedavisi doktoru kişilere yardımcı olmaktadır. Mesaneyi gevşeten ilaçlar kullanılmalıdır. Cerrahi tedavi yöntemini de idrar kaçırma tedavisi doktoru yapılmalıdır. Bu sorunu düzeltmek için uygulanmakta olan çeşitli ameliyat tipleri vardır. Bu konu da güzelce araştırma yapılmalıdır. Daha fazla bilgi almak için doktor’a başvurulabilir.
Leave a Reply