Meme kanseri, memenin meme bezlerinde ve sütü meme ucuna taşıyan kanalların iç kısmındaki hücreler arasında oluşan ve çeşitli faktörler sonucu diğer organlara yayılabilen bir tümördür. Meme kanserine hangi faktörlerin neden olduğu tam olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte, bugüne kadar yapılan araştırmalar, yüksek olasılık gösteren bazı faktörleri tanımlamıştır. Bazı kadınlarda genetik yatkınlık gen mutasyonları (kansere yatkınlık oluşturan genlerdeki kusurlar) meme kanseri riskini artırırken, bazılarında kadın olmaktan başka risk faktörü yoktur.
Meme kanserinin belirtileri nelerdir?
Memedeki kanser hücresinin tümör oluşturması uzun zaman alır ve bir uzmanın bunu muayene sırasında anlaması veya röntgende belirgin olması uzun zaman alır. Kadınlarda, genellikle en az 1 cm, boyutuna ulaşmış bir kitleyi manuel kontrol yöntemi sayesinde tespit edebilirler. Günümüzde meme kanseri vakalarının çoğu kendi kendine teşhis edilmektedir. Kanserler nispeten serttir, kenarları pürüzlüdür, pürüzlü görünür ve meme dokusunda kolayca hareket edemez. Kanser uzak organlara metastaz yapmışsa (yayılmışsa), bu yayılma nadiren meme kanserinin ilk belirtisidir. Göğüs kanserinin yayıldığı en yaygın alanlar kalça ve omurga kemikleri, akciğerler ve karaciğerdir.
Ancak bazı hastalarda bu semptomların hiçbiri görülmez ve kanser ancak mamografi ile tespit edilebilir. Aşağıdaki belirtilerden en az biri mevcutsa, derhal bir uzmana danışmalısınız.
– Göğüste veya koltuk altında ele gelen kitle (sertlik, şişlik).
– Meme ucundan akıntı (bir kanaldan kanlı veya şeffaf renk)
– meme ucunun geri çekilmesi, çökmesi veya deformasyonu
– Meme uçlarının derisindeki değişiklikler (soyulma, kabuklanma)
– Göğüs derisinde ağrı veya kızarıklık
– Meme derisinin içe doğru şişmesi, şişmesi ve geri çekilmesi (portakal kabuğu görünümü)
– Meme büyümesi, şekil bozukluğu, asimetri veya renk değişikliği (kızarıklık vb.)
Meme kanserinden ölümler tüm kanserler arasında ikinci sırada yer almaktadır. Her şeyden önce akciğer kanseridir. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2007 yılı verilerine göre ülkemizde 100 bin kadından 22’sine meme kanseri teşhisi konmuştur ki bu sayı 70 milyondan fazla kişidir. Meme kanserinden ölüm oranı 100.000 kadında yaklaşık 10’dur.
Leave a Reply