Son yirmi yıl içinde bazı toplumlarda çocuk şişmanlığı çok artmıştır.
Bu sık sık ve bilinçsiz ve yüksek kalorili besi alınmasına bağlanıyor. Bir insanın ideal ağırlığı yaşa, cinsiyete, boy ölçüsüne ve beden yapısına ( küçük, orta veya iri kemikli oluş ) göre tayin eddilir. Bu ideal ağırlığın üstüne % 20 ̀ si kadar eklenirse şişmanlık hudutlarına girilmiş olur.
Şişmanlık nedenleri :
Şişmanlık ancak % 5 ̀ inde şişmanlığa neden olan bir hastalık bulunabiliyor. Geri kalanlarda asıl neden açık olarak biliniyor. Bazıları az yemesine rağmen neden kilo alıyor ve bazı şişmanlar az yemesine rağmen kilo kaybediyor. Aile faktörünün önemli yeri var. Anne ve baba her ikisi de şişman olurlarsa çocuklar % 80 oranında şişman oluyor. Eğer yalnız bir anne baba şişmansa bu oran % 40 ̀ a iniyor. Katılım mı yoksa çevre şartlı mı yahutta her ikiside mi rol oynuyor ? Tek yumurta ikizleri aynı kiloyu taşırlar. Biri şişmana diğeri de şişmandır. Yani kalıtım kati rol oynar. Buna rağmen çevre etkiksi daha önemlidir. Zira kalorisi az, akıllı besi tarzı ve muntazam eksersizler bir kızın kilo almasını önleyebilir. Bir genç kız şişman kaldıkça ileri yaşlarda da şişman olma olanağı artmaktadır.
Bakın şişmanlık ne ciddi hastalıklara yol açıyor :
1- Kalp hastalığı
2- Felç
3- Bazı kanserler
4- Şeker hastalığı
5- Yüksek tansiyon
6- Safra taşları , masfal iltihapları , bel ağrıları , Kısırlık
7- Kanda kolesterol fazlalığı
Kalp hastalığı :
Kalp hastası olan kadınların üçte birinde şişmanlık vardır. Kadın şişmanladıkça kalp hastalığı tehlikesi artar. O kadın için normal ağırlığının % 30 daha fazla oluşu, örneğin 60 kilo olması normal iken 80 kilo olması kendisini kalp hastalığı için üç misli daha yüksek riske sokar. Şişmanlıkta kalp hastalığının artma nedeni tansiyonun ve kolesterolun yüksek oluşu ve bu kimselerde şeker hastalığının sık görülmesi.
Eğer 5-6 kilo bile kaybetseniz bu sizin kalp hastalığına yakalanma tehlikesini azaltır. Hatta bu riski daha da azaltmak istiyorsanız Eksersiz yapın, zira ;
Eksersiz tansiyonunuzu düşürür. HDL ( iyi kolesterol ) yükselterek bunun damarlarda yağ birikmesini önlemesini temin eder. LDL ( kötü kolesyerol )i düşürerek onun damar duvarlarını tıkayarak kalp hastalığına neden olamasını önler.
Felç: Beyince damarların ya yağlarla tıkanması veya yüksek tansiyonla zedelenmiş damarların yırtılması sonucu ortaya çıkar. Bu iki olumsuz gelişme de şişmanlarda daha fazla görülüyor. Şu hususa çok önem vermenizi isterim : Eğer yüksek yansiyonlu bir kimse tansiyonunu ilaç, doğru besi alma ( tuzu ve yağı az )ve eksersizle normalde tutarsa felç olma olanağı çok belirli surette azalmaktadır.
Leave a Reply