Tatarcık Nasıl Bir Canlıdır?

tatarcık ilaçlaması, tatarcık ilaçlama işlemi, tatarcık nasıl bir canlı

Tatarcık bir sinek türüdür. Tatarcıkların küçük vücudu sık kıllarla örtülüdür. Tatarcıklar donuk sarı renkte olup, 1,5 – 3mm boyunda sineklerdir. Tatarcıklar doğada hayvan barınaklarında, mağaralarda, bataklıklarda yaşarlar. Tatarcık evlerde ise evlerin karanlık yerlerinde ve kenar kuytu kısımlarında yaşarlar. Tatarcıklar geceleri insanlardan ve hayvanlardan kan emerler. Tatarcıkların insanlara yapışıp kan emmesi ciddi hastalıkların bulaşmasına sebep olurlar. Bulaştırdıkları hatalıklar; tatarcık humması, şark çıbanı gibi hastalıklardır. Tatarcık sineği ısırmasıyla vücutta kaşınma oluşur. Tatarcık sinekleri tropikal bölgelerde uzun yıllar boyunca hastalık bulaştırabilirlerken, daha soğuk iklimlerde sadece sıcak aylarda etkilidirler. Orta doğu ve Asya da sıcak ve kurak aylarda gözlenir. Tatarcık sineklerinin ısırmasıyla insanlaratatarcık ilaçlaması, tatarcık ilaçlama işlemi, tatarcık nasıl bir canlı

(phlebotomus papatasii) enfekte bulaşır. Tatarcık sineklerinin boyları sadece birkaç milimetredir. İnsan ve hayvanları Sadece dişi tatarcıklar ısırır. Isırılan kişi eğer hassas bir yapıya sahip ise ısırılan yerde ağrı hisseder ve (lokal irritasyon) alerjik kaşıntılara sebep olur. Tatarcıklar geceleri beslenirler. Gündüzleri karanlık yerlerde ( duvar çatlakları, ağaç kavukları, evler ve mağara) bulunurlar. Dişi tatarcık kan emdikten birkaç gün sonra yumurtlar. Dişi tatarcıklar yumurtalarını kaya diplerine, ağaç kovuklarına, organik maddelerden zengin nemli ve yumuşak topraklara bırakırlar. Doğada tatarcık yumurtalarını, larva ve pupalarını bulmak çok güçtür. Çünkü yumurtalar çok küçük ve görünmeyen yerlerdedir. Yumurtadan çıkan larvalar kurtçuk halindedirler. Tatarcık larvaların kanatlı tatarcıklar haline gelmesi için yaklaşık 5 haftalık bir süre geçmesi gerekli. Yetişkin bir tatarcık sineği sıcak ortamda birkaç hafta yaşar. Tatarcıklar hastalıklı kan emdikten 6 – 10 gün sonra bulaştırıcı olurlar. Ve ömürleri boyunca bulaştırıcı kalırlar. Tatarcıkların virüsü yumurta ile veya ısırması ile diğer canlılara geçebilir. Bu sinek türü zemine yakın yerlerde bulunur. Tatarcık sineği 3 – 4m yüksekliğe uçamaz. Tatarcık sineği gündüz dinlenir, gece uçar. Tatarcıklar ev ortamına yerleştiğinde evin köşe bucak her yerinde dolaşırlar. Gündüzleri görülmez ancak gece olunca ortaya çıkıp son derece rahatsızlık verirler.

Uyku halinde iken, ya da otururken tatarcıklar yaklaşıp insanların kanlarını emmeye başlar. Kan emerek beslenen tatarcık, kan emdikten sonra emdiği yere mikrop bırakır ve insanların hasta olmasına neden olurlar.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*