Vücutta apandisit nerede?

Apandis, gövdenin sağ alt tarafında bulunan yaklaşık 9 cm uzunluğunda küçük, ince bir kesedir. Bu kesenin kör bir çıkışı vardır ve girişi sindirim sisteminin bir parçası olan kalın bağırsakla bağlantılıdır.

Kese boyutu 9 cm ile 35 cm arasında değişebilir.Çocuklarda daha büyüktür ve erken yaşlardan itibaren kısmen kapanır ve yetişkinlerde kısalır.apandisit vücutta nerde, apandisitin yeri neresi, apandisit belirtisi

Apandisit nedir?

Apendiksin işlevi henüz bilinmemekle birlikte, son yıllarda yapılan araştırmalar, bu kesenin hastalık dönemlerinde faydalı sindirim florasının kullandığı bir saklanma yeri olarak işlev gördüğünü göstermektedir.

Bununla birlikte, bugüne kadar, apandisin çıkarılmasının vücuda doğrudan zarar verdiğine dair hiçbir kanıt bulunamamıştır. Apandisit, apandisitin bir enfeksiyondur.

Apandisit ne işe yarar?

Apendiksin vücutta ne yaptığı belli olmamakla birlikte, bağışıklık sistemi ile ilişkili bir organ olduğuna inanılıyor.

Apandisite ne sebep olur?

Apandisite neyin sebep olduğu her zaman net değildir. Çoğu durumda, eke girişin vücudun kendi üretimi veya yabancı maddeler tarafından tıkanmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.

Örneğin, dışkı geçişi engellenebilir veya mevcut bir üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında bağırsak duvarındaki lenf düğümü şişerek daralmadan dolayı eke girişi bloke edebilir. Bu tıkanma iltihaplanma ve şişmeye, özellikle apandisite neden olabilir.

Apandisit nasıl önlenebilir?

Apandisitin nedenleri çok sayıda olduğu ve her zaman tam olarak anlaşılamadığı için önlenemez.

Apandisit ile benzer şikayetlere neden olan hastalıklar

Apandisit, aşağıdaki durumlarda benzer şikayetlere neden olabilir:

Crohn hastalığı

Gastroenterit

Kabızlık

Mesane veya idrar enfeksiyonları

Pelvik enfeksiyon

Şiddetli İrritabl Bağırsak Sendromu (Huzursuz Bağırsak Sendromu) (IBS)

Kadınlarda apandisite benzer semptomlar bazen adet ağrısı, ektopik gebelik veya pelvik inflamatuar hastalık (PID) gibi jinekolojik bir nedene sahip olabilir.

Aniden gelişen ve şiddetli karın ağrısına neden olan durumların acil tıbbi muayene gerektirdiği unutulmamalıdır.

Bazı kişilerde apandis vücudun başka bir yerine yayılabilir. Bu noktalar, örneğin ince bağırsak çevresinde, kalın bağırsağın arkasında, karaciğerin sağ alt tarafının yakınında veya pelvis çevresinde farklı alanlarda olabilir.

Hastanın semptomları atipik ise, teşhisi doğrulamak ve diğer olasılıkları ekarte etmek için ek testler gerekebilir.

Bunlar, enfeksiyon belirtilerini kontrol etmek için bir kan testi, kadınlar için bir hamilelik testi, bir mesane enfeksiyonunu dışlamak için bir idrar tahlili, apandisit şişmesini kontrol etmek için bir ultrason taraması ve bir bilgisayarlı tomografi taramasını içerebilir.

Tüm bu test sonuçları zaman aldığından, cerrah apandisit ve pelvik organları incelemek için laparoskopi önerebilir.

Apandisitin çıkarılmasının önerilmesinin nedeni, durumu patlama riskinden korumaktır. Bu bazı durumlarda normal görünse de apandisitin çıkarılması kararına yol açabilir.

Doktorunuz sorunun apandisit olup olmadığından emin değilse, belirtilerinizin düzelip düzelmediğini, aynı kalıp kalmayacağını veya daha kötüye gidip gitmediğini görmek için 24 saate kadar beklemeyi önerebilir.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*