Babalığa psikolojik olarak nasıl hazırlanılır? Babalığa hazır olmanın psikolojik göstergeleri nelerdir?
“Baba olmak” her şeyden önce sorumluluk demektir. Bu sorumluluğu üstlenecek kadar olgun olmalısın. Örneğin, eğer hala okuyorlarsa veya henüz hayatlarında sorumluluk almamışlarsa, babalık için ne kadar hazır olduğu sorgulanabilir. Psikolojik eğitime ek olarak, aslında sosyolojik eğitim var. Doğması, koruması, bakması, ona zarar vermemesi ve psikolojik olarak olgun olması gereken bir kadının kocası ve bir çocuğun babası olmak için güç ve güce sahip olmak gerekir.
Erkeklerin “Ben baba olmaya hazırım” dediği zamanlar var mı?
Bu, kadınlarda olduğu gibi çok tipik olduğu anlamına gelmez. Ancak bu, erkeklerin de baba olmak ve kökenlerini sürdürmek istediği dönem için söylenebilir. Elbette erkekler için böyle bir duygu olduğunu söylemeliyim.
İyi bir baba kimdir?
Babalık “biyolojik babalık” değildir. Önemli şey; Çocuklarınızla güzel, verimli ve keyifli vakit geçirin ve hayatınızı onlarla paylaşın. Baba, çocuğun yetişmesinde çok önemli bir rol oynar. Bu rol, anneye verilmesi gereken tek görev olmamalıdır. İyi bir baba, çocuğa bakan, ona dönen, onu destekleyen ve ihtiyaç duyduğu her an yanında olan bir adamdır. Başka bir deyişle, annenin erkek versiyonudur.
Çocuğunuzun hayatında iyi bir ebeveyn ve iyi bir baba olduğunuzda, onlara ne gibi bir değer katarsınız?
Baba güven demektir. Kişi önce ailesine güvenir. Güven duygusu kişiliği şekillendirmede çok etkilidir. Çocuklarla iletişim gereklidir. Yaşları veya konumları ne olursa olsun onlara zaman verilmeli, onlarla paylaşılmalı ve onlarla yaşamalıdır. Eş ile iyi bir ilişki kurulmalıdır.
Babalar Yetkili Makamla Çocuk Yetiştirmeli mi?
Babam iç polise, jandarmaya değinmiyordu. Annenin de disipline edilmesi gerekiyor. Bazı ailelerde anne çok disiplinli iken, bazı ailelerde baba disiplinlidir. Bu, ebeveynleri anne-çocuk ilişkisini koruyan bir otorite figürü olarak gösterebilir. Ebeveynlerin koordineli kararlar alması ve birlikte hareket etmesi doğrudur.
Çocuk yetiştirmede babaların yaşı önemli bir rol oynuyor mu?
Bir baba, her yaşta çok farklı olabilen bir insan demek değildir. Unutulmamalıdır ki babanın yaşı değiştikçe çocuğun yaşı da değişir. Babalık öncelikle sorumlulukla ilgilidir. Tüm yaş gruplarında çocuğun sorumluluğu, yaşına bakılmaksızın baba tarafından karşılanmalıdır. Babalığın 20 yaşında başladığını varsayarsak, babanın yaşı ile birlikte çocuğun yaşı arttıkça 10 yaşında, 20 yaşında bir çocukla baba-çocuk ilişkisi vardır. 40’larında bir genç ve 50’li yaşlarında 30 yaşında bir yetişkin. Her dönemin kendi etkileşimleri ve dinamikleri vardır. İlk defa, 20 yaşındaki bir babanın babalığını 30-, 40 veya 50 yaşında bir babayla karşılaştırmak ve yargılamak yanlış olur.
İdeal bir babanın genel özellikleri nelerdir?
İdeal babayı tanımlamak imkansızdır. En iyi ihtimalle, ideal babanın genel özelliklerinden bahsedilebilir. İdeal baba çocuğunu sevebilmelidir. Bir babanın sevgi göstermesi için onun da sevilmesi gerekir. Bu duygunun ortaya çıkacağı aile ilişkisi aşkı da içermelidir. İlk adım ilişki, sevgi paylaşımı ve eşlerin birbirleriyle olan mutluluğudur. İdeal baba çocuğunu rahatlatabilmelidir. Bu, herhangi bir zorlukta çocuğun yanında olmalı ve varlığını hissettirmelidir. Çocuk babaya kolayca ulaşmalıdır. İdeal bir baba çocuğuna bakabilmelidir. Çocukların, yaşlarına ve cinsiyetlerine göre değişebilen desteğe ihtiyacı vardır. Çoğu ruhani. Duygusal destek en çok ihtiyaç duyulan destek türüdür, maddi destek aileden aileye farklılık gösterebilir. İdeal baba çocuğuyla yüzleşebilmelidir. Baba sert, otoriter, cezalandırıcı ve katı olabilir. Ancak, çocuğunun yanında olabilmeli ve hoşgörülü olmalıdır. Gerekirse, çocuğun yaptığı eksiklikleri ve hataları sabırla gizleyebilmelidir. İdeal baba çocukla ortak sevinçleri paylaşabilmelidir. Kız veya erkek bir babanın çocuğuyla paylaşabileceği kültürel veya bireysel zevkler olmalıdır. Birlikte keyifli ve keyifli vakit geçirebilmelidir. İdeal baba çocuk için hayatı kolaylaştırabilmelidir. Çocuk tüm zorlukların ve zorlukların üstesinden gelmek için çabalamalı ve çözümler bulmalıdır.