Vücudumuzun az hemoglobin ya da anormal hemoglobin yapmasına sebep olan kalıtsal kan hastalığına akdeniz anemisi yani talasemi denilmektedir. Talasemi hastalığı anne ve babadan beta talasemi geni olarak çocuklarına da aktarılmaktadır. Hemoglobin yapısının bozuk olması vücutta oksijen taşınmasının da zorlaşması anlamına gelmektedir. Akdeniz anemisi yani talasemi saptanan kişiler kendilerini halsiz ve yorgun hissedebilirler. Hatta bu hastalığının derecesinin artması yani şiddetli akdeniz anemisine sahip olmak kişinin ölümüne dahi sebep olabilmektedir. Talasemi alfa ve beta olmak üzere iki türden meydana gelmektedir. Beta talasemi genetik olarak aileden geçmektedir. Alfa talasemi ise sadece genler ile alakalı oluşmamaktadır.
Akdeniz Anemisi (Talasemi) Belirtileri Nelerdir?
Kişide hafif talasemi var ise bunun her hangi bir belirtisi görünmemektedir. Orta ve ya ağır akdeniz anemisi bulunanlarda ise belirtiler görülebilir. Bunlardan en belirgin olanları hızlıca yorulma, zayıflık, nefes darlığı yaşama olarak sıralayabiliriz. Ağır talasemi hastalarında çok sık ateş ile ishal gibi problemlerle karşılaşılabiliyor. Bu tür rahatsızlıkları kendinde hisseden ve sık sık yorulan, halsiz olan, zayıf kalan kişilerin doktora görünmesi gerekir. Herhangi bir branşın uzmanına göründüğünüz taktirde sizden birtakım testler ister. Bu testlerin en başında ise tam kan sayımı geliyor. Daha sonrasında ise birtakım genetik testler, demir düzeyini ölçmek için testler doktor tarafından hastaya gerçekleştirilmektedir. Tüm bu testler sonucunda hastaya sonuca göre akdeniz anemisi, talasemi tanısı koyulabilmektedir.
Akdeniz Anemisi (Talasemi) Nasıl Tedavi Edilir?
Akdeniz anemisi rahatsızlığı olan hastaların tedavileri tamamen hastalığının ciddiyeti ile doğru orantılı sekilde yapılması gerekmektedir. Hafif talasemi rahatsızlığı bulunan kişilerin tedavi olmasına gerek yoktur. İyi beslenerek ve kendine dikkat ederek yaşam kalitesi hiç düşmeden hayatına devam edebilmektedir. Orta talasemi hastaları folik asit takviyesi ve kan transfüzyonu ile tedavi edilebilmektedir. Ağır anemi hastalarının tedavisindeyse tekrardan folik asit takviyesi ile kan transfüzyonu ve tedavisi mümkün iken buna ek olarak daha ağır tedavilerde yapılır. Kemoterapi için kullanılan ilaçlar bu hastalar için de kullanılmaktadır. Daha az olarak görülse de kan ya da kemik iliği nakli ya da dalağın vücuttan çıkarıldığı ameliyat olan splenektomi de bu hastalara yapılabilmektedir.