Çocuklarımız en değerli varlıklarımızdan biridir. Onların mutluluğu, huzurlu olması için elimizden gelen ne varsa yaparız. Ancak çocuklarımızın yaşları biraz büyüdüğünde ne yazık ki küçüklüğüne göre iletişim kurmak biraz zorlaşıyor. Bunun nedeni dünyaya kendi gözlerinden başmaya başlamalarıdır. Dünyayı kendi gözlerinden gören ve yorumlayan çocuklar birey olma yolunda ilerlediği için haliyle bazen isyankar, hırçın olabiliyor. Ancak telaş edilmesi gereken bir durum değildir bu. Çünkü her anne baba bu durumu mutlaka yaşar. Hele ki ergenlik çağına gelmiş bir çocuğu bulunan aileden bahsediyorsak…
Sakin Kalabilmek
Çocuklar ile sağlıklı iletişim kurmak için dikkat edilmesi gereken noktaların başında sakin kalabilmek gelir. Hırçın ve neredeyse her şeye muhalefet olan çocuklarla iyi geçinebilmenin yolu sakinliği korumak ve bağırıp çağırmadan her şeyi düzgünce anlatabilmektedir. Bağırırp çağırmak bir bireyi kendini savunmaya iter ki bunun sonucunda da iletişim kurulmaz, aksine çatışma ortamı kurulur.
Karşı Çıkmadan Önce Dinleme
Ergenlik çağına yaklaşan veya ergenlik çağında olan çocuklar kendilerinin dinlenilmesini isterler. Bu dinlenilme isteğini baskılarsanız tepki ile karşılaşırsınız. Tepki görmemek için yanlış dahi olsa karşınızdaki çocuğunuzun görüşlerini dinlemelisiniz. Katıldığınız noktaları belirtmeli, katılmadığınız noktaların sebeplerini açıklamalısınız. Sebep sonuç bağıntıları ile sürdüreceğiniz iletişim emin olun çok sağlıklı ilerleyecektir.
Bazen Hata Yapmasına İzin Verin
Çocuğunuzun yapmak sitediği şeylerin sonucunda zarar göreceğini düşünüyorsanız dahi bazen izin verin yapmak istediğini yapsın. Başına gelecek olan olumsuz durum sonucunda emin olun ki sizin getirmek istediğiniz noktaya kendiliğinden gelecektir. Bir nusubet bin nasihattan iyidir. Bırakın kendi başının çaresine bakmayı öğrensin. Bu şekilde yaparsanız sizin söyeldiklerinize daha fazla destek olmaya başlar ve çatışmaya girmektense iş birliğine gitmeyi daha iyi görür.
Kendi Gençliğinizi Hatırlayın
Unutmayın siz de bir zamanlar gençtiniz ve siz de çocuğunuz gibi kendinizi savunmak, kendi görüşlerinizi benimsetmek istiyordunuz. Kendi yaşadıklarınızı düşünün ve empati kurarak çocuğunuzun davranışlarını sağlam iletişim kurmak adına yönlendirin.