Diş estetiği, güzelliği, kişilerin yaşı ve cinsiyeti ne olursa olsun her zaman için oldukça önemlidir. Lamine diş kaplama; dişlerdeki çatlaklar, doku renkleşmeleri, birbirinden ayrık duran dişler ve kırıklar için uygulanmakla birlikte, dişin tamamını kesmek yerine yalnızca ön yüzeyine porselen tırnak uygulayarak son derece estetik bir uygulama yapılarak tedavinin sonlandırıldığı bir yöntemdir. Lamine yöntemi, özellikle ön dişlerin düzeltilmesi için harika bir yoldur. Bu yöntem uygulanırken dişin çok küçük bir kısmı kesildiği için oldukça koruyucu olan bir protez uygulamasıdır diyebiliriz. Laminateler sayesinde dişlerinizin aralarındaki boşlukları doldurabilir, onları beyazlatabilir, hoş bir gülümsemeye kavuşabilirsiniz. Bu yöntem ile dişin yalnızca bir yüzüne fonksiyon ve estetik kazandırılması amaçlanır.
Lamine diş kaplama yapımında farklı içerikler farklı teknikler kullanılır bunlar; metal seramik kaplamalar, porselen laminate veneer kaplamalar, direkt kompozit venner kaplamalardır. Laminate kaplamalar indirekt ve direkt kaplamalar şeklinde uygulama seçeneklerine sahiptir. Direkt lamina kaplama yapılacaksa eğer, dişin üzerine direkt olarak dolgu malzemesi yerleştirilerek hastada hiçbir uyuşturma işlemi yapılmaz bu sayede de hasta enjeksiyon stresini yaşamaz. Bu uygulama tercih edildiğinde diş üzerinde ya çok az bir aşındırma yapılır, ya da hiç aşındırma yapılmadan diğer tekniklere göre çok daha kısa bir süre içerisinde kaplama işlemi sonlandırılır. Azla işle gerektirmemesi sebebiyle ( ölçü alma vs) daha az ucuz olan bir tedavi şeklidir. İndirekt laminant kaplamalar tercih edildiğinde ise bir dizi laboratuar çalışması ve diş üzerinde bir kısım törpülemelerin yapılması gerekmektedir. Ancak şunu da belirtmekte fayda var; direkt kaplama uygulamasına göre, diş eti ile uyum içinde olması, kırılmalara ve aşınmalara daha dayanıklı olması gibi bazı avantajlara da sahip olan bir uygulamadır.
Lamine diş kaplaması yapılmadan önce muayene esnasında hastanın durumu incelemeye alınır. Sonrasında da hastanın ekonomik koşulları ve kişisel tercihleri de göz önünde bulundurularak, uygulanması gereken lamina kaplama şekli belirlenir. Sonrasında da dişlerin üzerinde gerekli olan kesme ve aşındırma işlemleri uygulanmaya başlanabilir. Dişe yapıştırılacak olan malzeme her ne ise, bunun diş yüzeyine yapışabilmesini kolaylaştırabilmek adına dişin yüzeyi bir miktar asit kullanılarak pürüzlendirilebilir. Son işlem olarak da seçilmiş olan kaplama malzemesinin dişin yüzeyine yapıştırılması işlemi gerçekleştirilebilir. Direkt lamina kaplamayı seçmiş isek şayet kaplama yapıldıktan sonra kullanılmış olan malzemeyi bir miktar sertleştirebilmek için kısa süreli bir ışın uygulaması gerçekleştirilir.
Laminate tedavisinden hemen herkes faydalanabilir, çapraşık ve ayrık dişlere sahip olanlar, kırık dişleri olanlar, renk değişikliklerinden rahatsızlık duyanlar kısacası bu grupta yer alan herkes bu tedavi yönteminden faydalanabilmektedir. Ancak kişilerde şayet çene yapısı bozuklukları varsa, kalem ısırma, tırnak yeme ve ileri derecede diş eti hastalıkları olan kimselerde uygulanamayan bir yöntemdir. Tedavinin uygulama aşamasında öncelikle dişin yüzeyi temizlenmektedir, sonrasında da dişin kopyasını elde edebilmek amacıyla ölçü alınır ve porselen malzemeden olan tabaka hazırlanır, sonrasında tıpkı bonding işleminde olduğu gibi bu işlemde de lamine malzeme dişin üzerine yapıştırıcı bir malzeme ile kaynaştırılır.
Tüm bu aşamalar hakkında bilgi edinirken haklı olarak bu laminelerin dayanıklı olup olmadığı sorusu kafanızı kurcalıyor olabilir. Eğer lamine dişlerinizin bakımını olması gerektiği gibi düzenli bir şekilde yaparsanız, yıllarca bu kaplama dişlerinizi sorunsuz bir şekilde kullanmanın keyfini sürebilirsiniz. Çünkü diğer sistemlerde uygulanan malzemeden daha kaliteli olan bir malzeme olan porselenden üretilmişlerdir. Aşınma ve lekelenmeye karşı çok daha fazla dirençlidirler. Ancak yine de doğal dişlerimizin bakımına özen göstermemiz gerektiği gibi porselen lamine dişlerimize de özen göstermemiz gerekir uzun ömürlü bir kullanım sağlayabilmeleri için. Bundan başka da aşırı sert gıdaları ısırmaktan ve tırnak yeme gibi alışkanlıklardan mutlak suretle uzaklaşmak gerekmektedir.
Laminate Veneer’in avantajları; kendinizden emin bir şekilde gülümseyebilmenize engel olan kırık çürük aşınma, ayrık diş gibi problemlere bu metotla doğal ir güzellik kazandırmak mümkün olduğundan özgüveninizi size geri kazandırır. Ufak müdahaleler neticesinde oldukça sağlıklı ve estetik bir görünüme kavuşturur. Sağlam renkleri bozulmayan oldukça dayanıklı malzemelerden üretilmektedirler.
Dişlerin doğal yapısına dokunulmadan istenilen görüntüye kavuşturulması yalnız ve yalnızca laminate veneer ile mümkün olabilir. Diş üzerinde ya çok az bir değişiklik yapılır ya da hiç yapılmaz bu sayede dişlerinizin doğal yapısına minimum zarar verilerek yapılan bir tedavi şeklidir. Bu tedavinin laboratuar aşaması için bize gerekli olan süre ise yalnızca 3 ya da 4 gündür. Ancak gülüş tasarımında durakların bu yeni görünüme ayak uydurması aşaması birkaç haftayı bulabilmektedir. Bu süre zarfında uyumun kolaylaştırılabilmesi açısından okuma ve dudak egzersizleri tavsiye edilmektedir. Bundan sonra artık kesinlikle yapay olduğu belli olmayan, dudaklarınızla da tam anlamıyla bütünleşmiş bu yeni dişlerle gülümsemek sizin için çok daha keyifli hale gelecek. Görümü sizi mutsuz eden dişlerinizin bir kopyası yapılarak onun üzerinde bir takım tasarımlar yapıp, olabilecek değişiklikleri görmenize fırsat verebiliyoruz. Lamine diş kaplama yapılan dişlerin yüzeyleri oldukça pürüzsüz bir yapıya sahip olacağı için sigara çay ve kahve gibi leke yapan etkenlerden etkilenme oranı minimum düzeydedir. Diğer uygulamalara göre oldukça fazla avantajları olan bir uygulamadır. Ancak buna bağlı olarak da diğer uygulamalara oranla ücreti biraz fazladır. Hassas be bilgi ve tecrübe gerektiren bir uygulama olduğu için doğru hekimle çalışılmasına dikkat edilmesi gerekir.