Bankacılık işlemleri arasında birçok farklı işlem yer almaktadır. Döviz alım satımından fatura ödemeye varıncaya kadar birçok farklı işlem bankacılık işlemleri arasındadır. Bu işlemlerin arasında yer alan ve önemli yer etmiş iki işlem daha vardır. Bunlar havale ve EFT işlemidir. Havale ve EFT işlemi ile ilgili hiçbir şekilde bilgisi olmayanlar için öncelikle bu iki terimi açıklayacak ve sonrasında da bu işlemleri nasıl yapacağınıza dair bilgi vereceğiz. Havale demek bir banka hesabından aynı banka üzerinde açık olarak bir başka hesaba para göndermek demektir. Örneğin; Mehmet’in Ahmet isimli kişiye para göndermek istediğini varsayalım. Mehmet’in iş bankası hesabı olduğunu ve Ahmet’in de iş bankası hesabı olduğunu düşünelim. Böyle bir durumda Mehmet Ahmet’e para gönderir ise iş bankasından iş bankasına para transferi olacağı için buna havale denir.
EFT nedir; EFT bir bankadan farklı bir bankada bulunan hesaba para gönderme işlemidir. Örneğin Ahmet’in Mehmet’e para göndermek istediğini düşünelim. Ahmet’in banka hesabının Akbank hesabı olduğunu ve Mehmet’in banka hesabının da Finansbank olduğunu varsayalım. Böyle bir durumda Ahmet para göndermek istediğinde Akbank’tan Finansbank’a para göndereceği için bu işleme EFT denir.
Havale ve EFT yapmanın birden çok yolu vardır. ATM’den, cep şubesinden, internet şubesinden ve banka şubesi ile telefon bankacılığı üzerinden de işlem yapılabilir. ATm havale veya EFT yapmak istiyorsanız kartınızı makineye verip şifrenizi girdikten sonra para transferleri, para gönderme vb. gibi menülerden birine girerek para gönderimi yapabilirsiniz. Cep şubesi ve internet şubesi üzerinden işlem yapmak için gerekli şifrelerinizi girerek banka hesabınıza ulaşabilirsiniz. Cep ve mobil şubeye girdiğinizde yine para transferi sayfasına gelerek işlem gerçekleştirebilirsiniz. Telefon bankacılığında tuşlama yaparak ya da müşteri temsilcisi vasıtası ile para gönderebilirsiniz. Şubeye gittiğiniz zaman da yine banko görevlisi aracılığıyla havale ve EFT işlemlerinizi yapabilirsiniz.