Memenin yapısında esas olan iki doku vardır: Biri meme bezleri, diğeri yağ dokusu. Jinekomasti olgularında bu iki dokudan birinde veya her ikisinde de büyüme söz konusu olur, göğüs estetiği bozulur. Meme bezlerinde büyüme olan jinekomasti olgularına glandüler tip, yağ dokusunda artışın olduğu jinekomasti olgularına adipoz tip, her iki dokunun da büyüme gösterdiği jinekomasti olgularına bileşik tip denir.
Jinekomasti nedir?
Jinekomasti, erkeklere kadınsı bir görünüm veren meme büyümesi olarak tanımlanır. Erkeklerde de meme başı altında az miktarda meme dokusu vardır. Jinekomastide bu doku genişleyip, büyüyerek göğüs estetiği açısından kadın memesine benzer bir hal alır. Hastalarda psikolojik strese neden olan jinekomasti bazı ilaçların yan etkisi olarak ya da hormonal bozukluklardan kaynaklanabilir.
Jinekomasti nasıl anlaşılır?
10-16 yaş arası erkeklerin yaklaşık %40’ında jinekomasti olabilir. Boy uzamasının en hızlı olduğu dönemde ise %65’inde görülebilir. İstatistiki çalışmalar sonucu jinekomasti, erkeklerin %27’sinde 1 sene, %7,7’sinde 2 sene devam ettiği, erişkinlik yaşlarında ise %4’ünün sürdüğü tepit edilmiştir. Jinekomastinin, ergenlik çağındaki erkeklerde görülme oranı %50-60’tır, bunların %75’i 2 sene içinde, %90’ı 3 sene içinde kendiliğinden iyileşir.
İnsan hayatında erkeklerin memelerinde görülen büyümenin normal olarak sayıldığı 3 dönem vardır. Yenidoğan bebeklerde, ergenlik çağında ve yaşlılıkta normal kabul edilir. Bu dönemlerin tümünde temel sebep kadınlık hormonunun bir süreliğine erkeklik hormonundan daha yüksek değerlere ulaşmasıdır.
Yenidoğan bebeklerde, anne kanındaki kadınlık hormonunun bebeğe geçmesi sonucu geçici olarak jinekomasti oluşur, bir süre sonra kendiliğinden düzelir.
Ergenlik çağında hormonlarda dalgalanmalar yaşanır. Bu dalgalanmadan meme dokusu da etkilenir, buna büyüyerek yanıt verir. Birkaç yıl içinde dalgalanma durup hormonlar dengelendiğinde meme dokusu da normal haline döner, jinekomasti düzelir.
Jinekomasti, hayatın ileri yaşlarında da görülebilir. Bu yaşlarda gençlik yıllarındaki gibi oluşan hormonal değişimler sonucu erkeklik hormonu düzeyi düşer, buna bağlı göğüslerde yağ dokusunun birikimiyle jinekomasti oluşur.