Mide bulantısı herkeste yaygın ve yaygın olmakla birlikte sindirim sorunları, iç kulak sorunları, kontrolsüz yüksek tansiyon veya şeker hastalığı olan kişilerde, kokulara ve hoş olmayan görüntülere aşırı duyarlı olan kişilerde daha sık görülmektedir.
Mide bulantısının nedeni psikolojik de olabilir.
Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, Hareket hastalığı, ishal, migren, ilaç tedavisi, kemoterapi gibi durumlarda gıda zehirlenmesi meydana geliyor.
Mide bulantısı hafife alınmamalıdır.
Uzamış mide bulantısı durumunda mide ülseri, iç kulak rahatsızlıkları, şiddetli böbrek yetmezliği, belirli kalp krizi türleri, kontrolsüz yüksek kan şekeri seviyeleri ve kafadaki yüksek tansiyon gibi daha ciddi hastalıkların da düşünülmesi gerektiğini belirten Doç. . Dr. Atasoyu, Hareket hastalığı gelişir çünkü iç kulaktaki dengeden sorumlu olan yarım daire şeklindeki kanallar harekete son derece duyarlıdır ve arabada seyahat ederken bulantı ve ardından kusma ile kendini gösterebilir.
Bulantıya neden olan hastalıklar
Mide ülseri Midede ağrı, midede yanma, kaynama, hazımsızlık şikayetleri vardır. Ülserin varlığı midenin geriye doğru hareket etmesine neden olabilir, bu da normalde yiyeceği ileri doğru iter ve dolayısıyla mide bulantısı ve kusmaya neden olur.
Bağırsak tıkanıklığı karın ağrısı, şişkinlik, dışkılama yetersizliği, dışkı gibi görünen kusma ve yüksek ateş ile kendini gösterir. Mekanik (tümör varlığı, karın boşluğuna yapışıklıklar vb.) Veya kandaki düşük potasyum seviyeleri gibi elektrolit bozukluğu nedeniyle bağırsak tıkanıklığı gelişebilir.
İç kulak ve beyincik ile ilgili hastalıklar Bu hastalıklarda dengesizlik ve baş dönmesi ön plana çıkmaktadır. Ayrıca bulantı gelişir. Örneğin; Meniere hastalığı, vestibüler nörit, beyincikte oluşum varlığı gibi.
Kontrolsüz Hipertansiyonu olan kişiler, yetersiz tedavi veya yetersiz tedavi nedeniyle kan basıncı çok fazla yükselirse baş ağrısı, baş dönmesi ve mide bulantısı yaşayabilir.
Kontrolsüz diyabet Diyabetik diyabetik ketoasidoz durumunda diyete uyulmaması, ara enfeksiyonlar veya yetersiz tedavi durumunda bilinç değişiklikleri, bulantı-kusma ve karın ağrısı gelişir.
İleri böbrek yetmezliği Böbrekler tarafından vücuttan atılması gereken metabolik ürünlerin atılamaması nedeniyle mide bulantısı, kusma, iştahsızlık, halsizlik, kilo kaybı ve azalan idrar çıkışı gibi semptomlar ortaya çıkabilir.