Çocuklar her aile için vazgeçilmezdir. Onların saçının teline zarar gelsin istemeyiz. Küçük bir sıkıntılarında bile uyuyamadığımız olur. Fakat çözemediğimiz sorunlar da bir uzmana danışmamız gerekir. Tabi ki götüreceğimiz kişinin doğru kişi olup olmadığını bilmemiz gerekir. Halk arasından pedogog uzmanlığı çocuk psikoloji uzmanı ile karışmaktadır. İkisi arasındaki farklılığı bilmemiz gerekmektedir.
Pedagog kimdir ?
1982 yılına kadar var olan pedogoji bölümünden mezun olan kişilere verilen isimdir. Anlamı ise çocuk eğitimcisi demektir. 1982 yılında kapanan bu bölüm rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü olarak açılmıştır. Bu bölümden mezun olan kişiler yetişkin ve çocuklarla çalışabilmektedir. Fakat eğer kişi çocuk psikoloji alanında çalışmak istiyorsa bu alanda yüksek lisans yapmalıdır. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünden mezun olan herkes pedogog ünvanını kullanabilir fakat psikolojik sorunlar tedavi etme yetkisine sahip değildir. Çocukların psikolojik sorunlarını tedavisi çocuk psikologu ve çocuk psikiyatristi tarafından yapılmaktadır.
Nasıl pedagog olunur
1982 yılından sonra pedogoji bölümünün kapanmasının ardından pskiolojik danışmanlık ve rehberlik bölümlerinden mezun olan kişiler pedogog olarak atanmıştır. Eğer uzman psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanında 4 senelik lisans mezunu olamamışsa psikoloji alanında yüksek lisans yapmış olsa bile pedegog ünvanı alamaz. İyi bir pedegog uzmanlığı için kişinin hem çocuk psikolojisi alanında hem de çocuk gelişimi ve eğitimi alanında kendini geliştirmiş olamlıdır ve kişi çocukları kitaplardan değil gerçek hayatta tanıyarak onlarla zaman geçirerek tecrübe edinmelidir.