Rahim Ağzı Yarası – İltibabı – Servisitler
Her bayanın hayatında en az bir kere yaşadığı bir durum olan rahim ağzında yara oluşması rahatsızlığının tıp dilindeki karşılığı servisit’tir. Rahim ağzı yaraları yaş fark etmeksizin birçok hemen her bayanda görülmektedir. Düzenli cinsel ilişki yaşayan kadınlarda görülme oranı çok daha fazladır. Rahim ağzı yaraları (servisit) bazen tek başına görülebildiği gibi bazen de bir başka hastalıkla birlikte görülebilmektedir. Rahim ağzı yarasını tarif etmek gerekirse rahim ağzı dokusunun iltihabi durumudur. Ciddi sağlık problemlerine de sebep olma olasılığı bulunan rahim ağzı yaraları eğer kişi tarafından fark edilirse mutlaka bir kadın hastalıkları uzmanı tarafından muayene edilerek tedavisinin yapılması gereklidir.
Rahim Ağzı Yarası Belirtileri
Rahim ağzı yarası belirtileri bayanların kolayca fark edebileceği sonuçlar ortaya çıkartmayabilir. Ayrıca bu duruma özel sabit şikayetlerden ve belirtilerden söz etmek söz konusu değildir. Birçok belirti rahim ağzı yarasının habercisi olabilmektedir. Genellikle vajina’da meydana gelen bir takım problemler nedeniyle jinekoloji muayenesi olmak için bir kadın doğum uzmanına giden bayanlar muayene sırasında rahim ağzında yara olduğunu öğrenirler.
Kasık ağrısı, vajinal akıntı, vajinal kanama, vajinada yanma hissi, ilişki sırasında ağrı, idrar yaparken yanma ve bel ağrısı gibi durumlarla beraber görülmektedir. Eğer bu durumlardan herhangi birisi yaşanıyorsa bayanların rahim ağzı yarası (servisit) durumundan şüphelenmesi ve derhal bir kadın hastalıkları uzmanı tarafından muayene edilmeleri gereklidir.
Tedavi edilmeyen bir rahim ağzı yarası kısırlık gibi daha büyük problemlerin oluşmasında etkili olmaktadır. Gebelerde rahim ağzı yarası oluştuğunda durum çok daha ciddi bir hal olur. Hamile bayanlarda rahim ağzı yaraları düşük ve erken doğum riski oluşturur. Bu yüzden erken teşhis ve tedavisi oldukça önem arz etmektedir.
Rahim Ağrı Yarası Tanısı
Rahim ağzı yaralarının tanısı ancak bir kadın hastalıkları uzmanı tarafından jinekolojik muayene sırasında konulabilir. Bazen rahim ağzı yarası yani iltihabı tanısı koyabilmek için bir takım tetkiklerin yapılması gerekebilir. Yapılan bu tetkikler iltihabın oluşup oluşmadığı ve eğer mevcut bir rahim ağzı iltihabı var ise bunun ne düzeyde olduğuna ilişkin önemli bilgiler verir. Rahim ağzı yarası ve iltihabı için gerek duyulabilen tetkiklerin başında biopsi gelmektedir. Biopsi yöntemi ile rahim ağzında yaranın ve iltihabın bulunduğu noktalardan kültür alınır ve bunlar incelenir. Hastalığın tanısında smear yöntemi ile muayene yapılması da birçok zaman etkili olmaktadır ve biopsi yapılmasına gerek kalmaz.
Rahim Ağzı Yarası (Servisit) Tedavisi
Rahim ağzında oluşan yaraların nedeni iltihabi durumlardır. Çoğu zaman bu durumun altında bir enfeksiyon oluşumu yatmaktadır. Bazı durumlarda ise deri alerjileri servisit oluşumuna etki etmektedir. Her iki durumunda da sorunun kaynağının bulunması ve tedaviye buradan başlanılması hastalığın ilerlemesinin engellenmesi, önlenmesi açısından son derece önemlidir.
Hastalığın altında yatan nedenler tedavi edilmesine rağmen rahim ağzı yarası iyileşmiyor ve iltihap devam ediyorsa cerrahi işlemler ile tedaviye başvurulabilir. Halk arasında yara yakma olarak bilinen bir yöntem olan koter yöntemi ile servisit olan bölgenin tedavisi yapılacağı gibi kriyoterapi yani dondurma yöntemi ile de tedavi edilebilmektedir. Bunların yanı sıra lazer ile rahim ağzı yarası tedavisi de yapılabilmektedir.
Rahim Ağzı Yarası (Servisitler) – İltihabı Korunma Yöntemleri
Rahim ağzı yarası, iltihabı durumlarından korunmak için basit yöntemler yeterlidir. İşte o korunma yöntemleri;
1- İç çamaşırlarınızı sık sık değiştirin. Vajina içerisine girme ihtimali olan iç çamaşırlarından kaçının.
2- Tanımadığınız kişilerle tek kaçamak ilişkilerden mümkün olduğunca kaçının ve tek eşliliğin sağlığınız için en iyi durum olduğunu unutmayın.
3- Tuvalet (WC) sonrasında vajina temizliği hususunda hassas davranın.
4- Vajina içini su veya sabun ile yıkamayın. Vajina içerisinde doğal olarak bulunan sıvı maddeler yıkandığında gider ve sonrasında vajina enfeksiyona açık duruma gelir.
5- Vajinal akıntı ve uzun süren bel ağrıları olduğunda mutlaka bir kadın doğum uzmanı ‘na muayene olun.
6- Herhangi bir şikayetiniz olmasa dahi yıl 1 kez mutlaka jinekolojik muayene olun