AMELİYATIN PLANLANMASI
Doktor ile hasta arasında kurulacak iyi bir iletişim ameliyatın başarısı için en önemli öğeyi oluşturmaktadır. İlk muayenede doktorunuz size burnunuzun nasıl görünmesini arzu ettiğinizi soracak, burnunuzun ve yüzünüzün yapısını inceleyecek ve sizin için uygun olan burun tiplerini önerecektir. Burun kemiklerinizin ve kıkırdaklarınızın yapısı, yüzünüzün şekli, alt ve üst çenenizin durumu, cildinizin kalınlığı gibi hususlar yapılacak operasyon planını etkileyecektir. Cerrahınız ameliyatta uygulanacak anestezi türünü ve ameliyat tekniğini, ameliyatın yapılacağı hastaneyi, ameliyatın olası risklerini ve diğer seçenekleri açıklayacaktır. Görüşme sırasında hastanın yaşamı boyunca geçirdiği burun ameliyatı ve diğer ameliyatlarını, allerjilerini, kullandığı ilaçları, sigara ve alkol kullanımlarını doktoru ile mutlaka paylaşması gerekir.
Özel sağlık sigortaları genellikle estetik amaçlı olan rinoplasti ameliyatlarını kapsamına almamaktadır. Ancak bazı sigorta poliçeleri ile estetik amaçlı olmayan septoplasti, nazal valv ya da konka hipertrofisi gibi ameliyatların karşılanması mümkündür. Bazı hastaların durumunda, estetik amaçlı müdahalenin yanı sıra, belirtilen türde sağlık amaçlı müdahaleler de zorunluluk arz etmektedir. Bu tür hastalar açısından, tomografi ya da diğer tetkikler ile hastanın ameliyat gerekliliklerinin tespiti ve özel sigorta kurumuna danışılarak, ameliyat masraflarının bir kısmının sigorta şirketine ödetilmesi mümkün olabilmektedir.
AMELİYAT HAZIRLIĞI
Doktorunuz size yeme ve içme, sigara kullanma, belli vitaminleri ve ilaçları alma ya da almaktan kaçınma gibi birçok konu hakkında önerilerde bulunacaktır. Kan sulandırıcı, kalp ve tansiyon ilaçları gibi başka branş hekimlerinin başladığı ilaçlar konusunda, ameliyat öncesi düzenleme yapılırken, bu ilaçları hastaya öneren hekime danışmak en uygun yöntemdir. Örneğin epilepsi ilaçları konusunda, ancak nöroloji uzmanının önerileri ile doz ayarlaması yapılarak ya da ilaca bir süre ara verilerek hasta ameliyata alınabilir. Güvenli bir operasyon ancak konsültasyonlar ve anestezi hekiminin uygun görmesi ile mümkündür. Ameliyattan sonra sizi eve götürecek, kişisel bakımızla ilgilenecek bir yakınınız mutlaka yanınızda olmalıdır. Aynı gün taburcu edilen hastalar her ne kadar kendilerini iyi hissetseler de ilaçların etkisi ile reflekslerde yavaşlama beklenir. Bu nedenle ameliyat sonrasında hastaların araba kullanmaları uygun olmayacaktır.