gülümsemenin yararları, gülümseme ve sağlık ilişkisi, sağlık için gülümsemek gerek

Sağlıklı Kalmak İçin Gülümsemek Önemli

Gülmek, pozitif enerjinizi diğer insanlara iletmenin en iyi yollarından biridir. Özellikle yoğun ve stresli şehir hayatındaki en büyük kusurumuz, belki farkına varmasak da; kahkahalar… İnsan vücuduna fiziksel ve zihinsel birçok faydası olan bir gülümsemeye hepimizin ihtiyacı olduğu bir gerçek. Araştırma uzmanları sonucunda; Gülmeyi alışkanlık haline getirmeyi, hatta sık sık gülmeyi önerirler. Mutluluk hormonu olarak adlandırılan serotonin salgısını arttırdığı için gülmek, şeker ve tansiyona neden olan kortizol hormonunun salgılanmasını da en aza indirebilir. Herkese yakışan kahkaha, psikolojik ve fiziksel anlamda da bir denge göstergesi olarak kabul edilir. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Kansas Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma sonucunda; Zorla gülümsemeye çalışanların bile kalplerinde olumlu farklılıkların ortaya çıktığı kanıtlanmıştır.gülümsemenin yararları, gülümseme ve sağlık ilişkisi, sağlık için gülümsemek gerek

Gülmek bize ne verir?

Kalp hastalığı riskini düşürür… Hayatınızda çok gülen insanlardansanız, diyelim ki kanınızda yüksek oksijen var. Kahkaha, kalp krizi ve kalp-akciğer hastalığı riskini en aza indirmeye yardımcı olur.

Karın kasları üzerinde çalışır… Diyafram ve karın kasları üzerinde olumlu etkisi olan kahkaha, kaslar üzerinde çalıştığı için oldukça etkilidir. Günde 2-3 kez gülmek sağlığınız için çok önemlidir, bu yüzden gülmek istediğinizde mideniz ağrıyana kadar durmayın. Gülmenin etkisi de kas gerginliğini gidermede yüksektir.

Kan şekerini düşürür… Gülmek, yemek yedikten sonra bile vücutta insülin yetersizliği durumlarında glikoz akışını iyileştirir ve böylece kan şekerini düşürür. Kısacası şeker hastalarının sık sık gülümsemesi çok önemlidir.

Büyüme Hormonunu Salgılar… Yapılan araştırmalar gülmenin bile büyüme hormonu salgılanmasına neden olduğunu göstermiştir. Normal seviyelerde üretilen büyüme hormonu miktarını %87’ye kadar artırabilir.

Yaratıcılığı ve konsantrasyonu artırır… Daha net kararlar almanıza ve ayrıntılara yansımanıza yardımcı olan kahkaha, zihninizi rahatlatmaya yardımcı olduğu için çok önemlidir. Kendinizi tok ve meşgul hissettiğinizde bir komedi izlemenizi öneririz. Güldükten sonra, daha iyi ve daha iyi hissedeceksiniz.

Stresi azaltır… Güldükten sonra, sadece fiziksel olarak değil, zihinsel olarak da kendinizi daha yenilenmiş hissettiğinizde, stresin ve gerginliğin gittiğini fark edeceksiniz.

Ömrünüzü uzatır… Kahkaha ve gülümsemelerle dolu bir yaşamda, çok daha fazla stres yaşayacak ve birçok hastalığa yakalanma riskini en aza indireceksiniz. Anksiyete bozuklukları, stres, anksiyete, depresyon, diyabet, kanser, tansiyon gibi sağlık sorunlarını önler.

Bağışıklık sistemini güçlendirir… Lenfositler, B hücreleri, T hücreleri ve NK hücreleri gibi bağışıklık sistemi için önemli olan maddelerin fonksiyonlarını daha iyi yerine getirmelerine gülerek yardımcı olabilirsiniz.

Kesintisiz uyku sağlar… Gülme alışkanlığı edinirseniz vücudunuz melatonin hormonunun daha fazlasını salgılar. Uyumadan gülmenize yardımcı olacak şeyler izlemek veya sık sık birlikte güldüğünüz bir arkadaşınızla konuşmak sağlığınız için iyidir.

Duygusal ve psikolojik olarak faydalıdır… Kahkahaların beyin ve ruh sağlığına faydaları saymakla bitmez. Gün içinde çok gülen insanları gözlemlediğinizde, özgüveni daha yüksek, çok daha olumlu düşünen, kendine ve kararlarına güvenen, işlerini kolayca yapabilen insanlar olduğunu görebilirsiniz.

Ağrı eşiğini yükseltir… Ağrı toleransını artırmaya yardımcı olan kahkahanın endorfin salgılanmasını desteklediğinden bahsetmiştik. Aynı zamanda endorfin hormonunun da ağrı kesici olduğunu biliyoruz. Bu nedenle vücudunuzda ağrı olduğunda gülmeye çalışın. Yakında acınızı göreceksiniz.

Kahkaha atın ve gülümseyin; Bunun sağlığımız için son derece önemli bir faktör olduğunu unutmamalıyız ve hayatın zorluklarında sizi güldürecek şeyleri aramaktan vazgeçmemeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir