Yaya Kurye motosiklet, otomobil gibi taşıtlar kullanmadan kuryelik görevini yerine getiren kişidir. Yaya kuryelere aynı zamanda dağıtım elamanı ismi de verilmektedir. Genellikle gençlerin oluşturduğu bu meslek grubuna sahip kişi evrak dağıtımı yapar. Aldığı evrakları bir araç kullanmadan çeşitli toplu araçlar kullanarak veya ulaştırması gereken yerin yakınlığına göre yürüyerek istenilen yerlere ulaştırırlar. Maaşları ise genellikle asgari ücrettir. Mesai saatleri ile birlikte ücretleri 1000 TL’nin üstüne kadar çıkabilmektedir. Bu mesleği yapabilmek için herhangi bir sağık sorununa sahip olmamak, 55 yaşından az olmak ve çalışacağı civarın yollarını ve adreslerini bilmek yeterlidir. Yaya Kuryeler toplu dağıtımlarda avantajlıdır. Ayrıca trafiğin yoğunluğundan zaman kaybetme ihtimalini göz ve trafiğe ta takılma ihtimalini göz önünde bulundurursak, yaya kurye toplu taşıma araçların kullanarak kimi zaman daha avantajlı duruma geçebilirler.
Kuryeliğin Tarihi
Yaya kurye en eski ulaştırma çeşidi olarak da bilinmektedir. Motorlu taşıtlar icat edilmeden önce dağıtım işini insanlar sadece yürüyerek yapmaktaydı. Çok eski zamanlara, Osmanlı Devletine baktığımı zaman ise devletin mühim işlerini yerine getirmek için çeşitli haber ve bilgileri bir bölgeden başka bir bölgedeki kişilere taşıyan ulaklar vardır. Ulak haberci anlamına gelmektedir. Ulaklar hızlı hareket edebilen, güvenilir kişiler arasından seçilir.
Bunlarla birlikte yaya kuryeleri postacılar ile çok büyük benzerlikler göstermektir. İş ilanlarına bakıldığı zaman postacı gibi çalışacak kuryeler aranıyor diye belirten bir çok ilan vardır. Yaya kuryeler için emekli postacılık da kimi zaman aranan özelliklerden biri olabiliyor. Yaya kuryeler tam zamanlı ve yarı zamanlı da çalışabilmektedirler. Yarı zamanlı olarak haftanın 3 günü çalışırlar.
Yaya kurye diğer kuryelik çeşitlerine oranla daha fazla güç ve hareketlilik isteyen kurye türüdür. Tüm gün yürümeleri kimi zaman acele işler için koşmaları gerekebilir. Genellik banka kartı ve evrak gibi şeyleri istenilen yere belli bir zaman içinde ulaştırırlar. Çok yakın bölgelere dağıtım elemanlığı yapan yaya kuryeler, maaş dışında bahşiş alarak da gelir elde ederler.Çalıştıkları bölgelere göre aldıkları bahşişler de artabilmektedir.